Wat doet Henk Poppe op de maandagavond?

Alweer de 15e rit in 2023. Mooi weer en na de start ging het onmiddellijk va banque, hoog tempo en daardoor bijna de gehele avond een langgerekt peloton. Het lijkt wel of alleen een uitlooppoging kan slagen als er zoals vorige week een extreem harde wind over het parcours aan het razen is. Er zijn momenteel redelijk wat renners die bij normaal weer zich in het peloton kunnen handhaven. Zodat er ook vanavond weer een redelijk compacte groep zich aandient voor een massasprint.

Tot zover het wedstrijdverslag. Onderstaand heeft niets te maken met de rit van deze avond maar onze auteur Henk de Ruiter vond het wel een leuk stukje om te delen.

Midden in het gesprek over zijn korte profloopbaan bij de Frisol ploeg verheft hij zijn stem; “Nu komt alles naar buiten over epo, maar in mijn tijd, 1974, was het misschien nog wel erger. Wij hadden geen dokter bij de ploeg, om ons te beschermen, maar een ouwe lul waarvan ze zeiden dat hij soigneur van Merckx was geweest, die ons moest behandelen, vreselijk. Dat soort zat bij iedere ploeg, medicijnmannen van de ergste soort. Man, als ik eraan terugdenk kan ik er zo weer kwaad over worden. Er zijn in die tijd levens op het spel gezet, er zijn renners overleden, die ik van dichtbij heb meegemaakt en dat vond ik verschrikkelijk. Daarom wilde ik er op een dag niet meer bij horen en er niets meer mee te maken hebben, van de ene op de andere dag heb ik mijn fiets in de schuur gezet en die zeker 10 jaar niet meer aangeraakt, ik was er he-le-maal klaar mee”.

Aan het woord is Henk Poppe die inderdaad nog geen twee jaar beroepsrenner is geweest. Zijn etappezege in de Tour de France van 1974 waarin hij topsprinters als Jacques Esclassan en Patrick Sercu klopte, staat echter met gouden letters in de analen van het grootste wielerspektakel op aarde.

Of Henk Poppe zijn ervaringen iets met onze recreantenkoers te maken heeft dat weten we niet, dat blijft gissen. Misschien heeft onze Henkd e Ruiter het antwoord hierop. Kijkend naar de koers van maandag kwam dit in zijn gedachten voorbij. Misschien tijd voor wat meer spektakel op de belt…

Het 50 + klassement 1e Erwin de Vries 113  2e Theo van Lieshout 103  3e Gerrie Zonneveld 93  4e Aad Duin 72  5e  Bram van Kester 64

Nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie achterlaat!

Laat een bericht achter