Over BRC Kennemerland

BRC Kennemerland is een competitieve wielerclub waar verschillende disciplines van wedstrijdwielrennen geleerd en uitgevoerd worden, van jeugd tot aan ambitieus landelijk amateurniveau. Bij BRC Kennemerland gaat eerlijke competitie samen met goede en respectvolle sociale omgangsvomen.

Als club hebben wij de sportieve ambitie om;

• de jeugd te binden met een aantrekkelijk programma waarin leren en plezier centraal staat
  • de nieuwelingen en junioren bekend te maken met trainen en alle elementen daaromheen
  • de uiteindelijk volgroeide amateurrenners nationale competitie aan te bieden in de vorm van een  aantrekkelijk wedstrijdprogramma.

Daarnaast faciliteert BRC Kennemerland zowel de traininglokatie als het lidmaatschap van het Handbike Team Noord Holland plus is BRC Kennemerland mede-organisator van een aantaal aansprekende wielerronden in de regio.

Geschiedenis van BRC

Oprichting BRC Kennemerland

1933

Beverwijkse Rennersclub Kennemerland wordt opgericht door Leo Peelen (eigenaar hotel-restaurant Meeresteijn) en Cees Schuyt (rijwielhandelaar op de Breestraat). Bij de oprichting zijn zo’n 20 leden.

Koninklijke goedkeuring

1935

BRC Kennemerland wordt 15e op het Nederlands kampioenschap voor clubs, net als nu een ploegentijdrit. Er deden 48 clubs mee.

Opening wielerbaan

1937

Opening wielerbaan in Assendelft. Het rondje werd gerealiseerd in samenwerking met DTS.

Clubhuis

1938

Het clubhuis wordt De Klop, een café tussen Beverwijk en Assendelft. Toentertijd kwamen veel renners van BRC uit de Zaanstreek. Wedstrijden werden verreden in de polder.

Eerste ronde

1945

Eerste Ronde van Beverwijk met profs. Gerrit Schulte was de beste.

Grote kampioen

1946

Arie Vooren was de eerste grote kampioen van BRC Kennemerland. Hij werd Nederlands kampioen 50 kilometer en reed als eerste BRC-er de Tour de France en de Ronde van Spanje.

De gouden periode

1950

Na de oorlog stuwden de jonge talenten van BRC elkaar naar grote hoogte. In binnen- en buitenland reden mannen als Henk Kuitwaard, Jan Hofland, Gerard Duinmeyer, Ab Geldermans, Coen Niesten, Jan Groot, Chris de Nijs, Chris Jong, Dirk de Ruiter, Hans van Duin, Henk Hendriks en Jan Bloedjes vrijwel bij elk koers prijs.

Eigen parcours

1956

BRC Kennemerland krijgt een eigen parkoers op sportpark Adrichem. Rond het veld van De Kennemers kunnen wedstrijden verreden worden. Soms kwamen er duizenden mensen kijken naar de koersen. Bij niet iedereen was het een geliefd parkoers; er zaten scherpe bochten in het rondje en het werd omzoomd door een hek met betonnen paaltjes.

Toestemming gevraagd voor vrouwen

1959

Het bestuur vraagt bij de KNWU een toestemming om een wedstrijd voor vrouwen te organiseren. Het duurde echter tot 1973 tot de eerste fietsende vrouw lid werd van de vereniging.

Luik-Bastenaken-Luik

1960

De grootste renner uit de geschiedenis van Kennemerland, Ab Geldermans, wint de klassieker Luik-Bastenaken-Luik. De Beverwijker droeg in 1962 de gele trui in de Tour de France en werd vijfde in het eindklassement. Hij stopte in 1966 en zorgde als ploegleider in 1968 voor een primeur. Onder zijn leiding won Jan Janssen als eerste Nederlander de Ronde van Frankrijk.

Giro d’Italia

1964

Cees Lute wint een etappe in de Giro d’Italia. De Castricummer was knecht van Jacques Anquetil, maar mocht in de 19e rit naar Cuneo voor eigen succes gaan.

Ronde van Spanje

1970

Jan Serpenti uit Wijk aan Zee wint een etappe in de Ronde van Spanje. Hij reed ook de Ronde van Frankrijk. Zijn zoon Gert-Jan deed later als mecanicien ook vier keer de Tour.

Sponsornamen op tenue

1971

Kennemerland kreeg sponsornamen op de borst. De club was daarin een voorloper. Steeman-Huipen was de eerste naam. In 1975 werd het Huturu (Huipen, Van Tunen, De Ruijter) en in 1978 Slecht Meubelen. De jeugd werd gesponsord door oud-renner Arie Vooren. Sinds 1981 is Ton Scholten hoofdsponsor.

Nederlands Kampioen

1983

Gre Tijmes uit Akersloot wordt voor BRC Kennemerland Nederlands kampioen bij de nieuwelingen dames.

Opening nieuw parcours

1988

Opening van het nieuw parkoers op de Aagtenbelt, de plek waar BRC nu nog steeds huist.

Junioren Nederlands Kampioen

1995

Junioren BRC Nederlands kampioen ploegen: Bram de Waard, Marcel Duyn, Bob Nuy, Merijn Zeeman, Chris de Rover en Mathijs Horsman. Bram de Waard was ook de beste nieuweling van Nederland.

Junioren Nederlands Kampioen Ploegentijdrit

1998

Junioren Jeroen Lute, Ad de Waard, Harm Twaalfhoven en Ronald Welp pakken de Nederlandse titel ploegentijdrit in Dronten.

Olympia’s Tour

1999

Marcel Duyn uit Castricum wint Olympia’s Tour.

B-ploeg wint NCK

2002

B-ploeg wint NCK: Harm Twaalfhoven, Rowi van Gelderen, Kai Reus en Ward Koster trekken het roodwitblauw aan.

Wereldkampioen junioren

2003

Kai Reus wordt wereldkampioen bij de junioren in het Canadese Hamilton.

Jubileum hoofdsponsor

2007

Ton Scholten is 25 jaar hoofdsponsor van de club.

Vernieuwd parcours

2017

Het parkoers van BRC Kennemerland is volledig vernieuwd, maar het rondje blijft een van de mooiste van Nederland.