Vuurlinie rit 7: Pronk houdt zich staande in een veld vol geweld

Zoals het ooit vroeger woensdag gehaktdag was, zo wordt voor veel renners nu woensdagavond Vuurlinieavond. Dit was te merken aan de drukte afgelopen woensdagavond op belt bij BRC Kennemerland, zowel in als rond de baan. Veel toeschouwers waren afgekomen op een kwalitatief zeer goed bezet veld met naast de oude bekende kleppers ook veel nieuwe namen. Dat zij een vermakelijke wedstrijd te zien kregen was vantevoren al duidelijk.

Vanaf ronde 1 leek het toch weer op een ouderwetse gehaktdag. Het tempo ging per kilometer de lucht in door ontsnappingspogingen aan de voorkant. Een logische wielerwet is dan dat aan de achterkant de deur ook open staat, voor het doortochten zeg maar. Opvallend (en ook bevestigend voor sommigen) is dat de meeste renners in ronde 8 hun snelste ronde reden, met een gemiddelde van boven de 48 km/u op een parkoers dat toch niet spiegelglad is.

Toch duurde het tot halverwege de wedstrijd voordat er een serieuze kopgroep ontstond. Erwin Krom gaf met Tom van de Kommer de aanzet. Oa Pronk, van der Velden, van Wijk, Wolffenbuttel en Jonkmans sloten aan. Zowel renners als toeschouwers moeten beamen dat dit dan ook de sterkste renners van deze avond waren, want zo eerlijk was deze koers wel. Mannen als Jonkmans, Wolffenbuttel, van Wijk maar ook Pronk maakten deze koers bij de eliten. Vooral voor Fred Pronk (BRC Kennemerland) is dit uitermate knap dat hij zich staande hield in dit vooral jonge geweld. Zo ook voor Erwin Krom, echter dit bleek achteraf niet zichtbaar. Waarschijnlijk had hij naar eigen inzichten zijn batterij op voorhand reeds uit de chip verwijderd.

Met het blote oog was ook zichtbaar dat René Nap samen met Bas Feenstra (HRTC) een ‘volo impressionante’ maakte naar de kopgroep toe, of in ieder geval naar van der Velden en van de Kommer. Dit alles om hun klassement in leven te houden. Feenstra stortte ter aarde, Nap zijn volo leek ook even te sterven in schoonheid, echter Röling, van Son, Schelvis, Ruud Bakker, Dieder en Splinter klapten erop en erover, Nap op zijn tandvlees in de slipstream meezuigend. Deze renners maakten met hun vlucht diepe indruk. Het publiek, inmiddels hangend over de hekken waren het eens; met deze mannen zit het goed deze zomer! En tussen al dit geweld reed elite-renster Maud van Rijnbeek met het mes tussen haar tanden haar wedstrijd, op naar de beste renster van de avond met een verdienstelijke 9e plek.

Ondanks dat er achter deze groep snelle renners en rensters nog een pelotonnetje reed, was het deur naar buiten voor veel renners de enige uitweg om het liefst anoniem het toneel te verlaten (tip; schroef je batterij uit je chip). Ook dit keer weer werd de belt het toneel van de lach en de traan, maar wel met het publiek als grote winnaar. De toeschouwers klommen inmiddels op de banken en de trotse vader van der Velden zag zijn zoon wederom glorieus winnen, na een geweldige jump met Röling in zijn wiel. “Het lijken de gloriedagen van #46 The Doctor wel. Mijn zoon solliciteert naar de titel ‘Ereburger van de Aagtendijk’, maar dit keer zonder motor onder zijn fiets..” zo stamelde hij met vochtige ogen. Achter van der Velden oud solo winnaar van Beverwijk Frank Röling 2 en de nooit verzakende Hans Schelvis heel knap weer naar 3.

Bij de eliten was het nog 10 minuten wachten op de finale eindsprint, met kleppers als Wolffenbuttel en Splinter in de gelederen. Het publiek klom inmiddels op het dak van het juryhok om niets te hoeven missen, een gekkenhuis op deze warme woensdagavond. Zelfs de speaker-zónder-microfoon Jack van Hooff viel stil. Pronk weerde zich kranig in dit geweld en werd zo verkozen tot ‘#driveroftheday’. Maar het succes was voor Tom Jonkmans die de topsprinters verraste. Wolffenbuttel werd op centimeters geklopt, Splinter was al eerder aan flinter door zijn inspanningen om bij de kopgroep te komen. Van Wijk keurig op plek 3.

Uiteindelijk zal het stof neerdalen en worden de eerste contouren van de nieuwe stand in het klassement zichtbaar. Fred Pronk lijkt zijn koppositie nog te behouden, loopt zelfs uit op Splinter maar voelt Jonkmans in de nek. Bij de nieuwelingen/dames loopt Venema op Krijgsman in en doet Silje van Riemsdijk ook goede zaken. Bij de sportklasse is het van der Velden die voor de dubbel gaat; zowel Vuurlinie als Makelaar Nieuwe Stijl in één seizoen. Het is nooit eerder vertoond en het geeft de vorm aan waarin deze man verkeerd. Hij zal zijn kopposities met haar én haar verdedigen zo is reeds gespot op de nationale buis.

Mocht u iets gemist hebben, volgende week weer een Vuurlinie aan de Aagtendijk bij BRC Kennemerland. Start 19:00. Rij dus niet uit gewoonte naar DTS want dan mis je serieus de slag al voordat het startschot geklonken heeft. Vele renners gingen u voor.

Voor de uitslag klik hier

Voor de stand klik hier

 

 

Nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie achterlaat!

Laat een bericht achter