“TTT = top-Tent, top-Team, top-Tijd”

Vandaag stond BRC na 3 jaar weer aan de start van het NCK. En dat is maar goed ook want naar mijn mening kan een wielervereniging die ontbreekt op het NCK beter biljattafels in de kantine neerzetten 😉. Maar we hebben de editie 2022 weer mee gedaan na een Corona jaar 2020 en geen team kunnen formeren in 2021.

Ook voor deze editie was het nog lastig om tot een team te komen en echt compleet waren we ook niet met 5 man aan de start. Daarom was ik enorm blij dat Ronald met hart voor de club als 5de man op zijn racefiets met opzet stuur wilde aansluiten. Dus met 4 tijdritfietsen en 1 racefiets vertrokken de 5 van het startpodium in Dronten om exact 14:26 uur.

De starttijd was op het laatste moment nog even een half uur naar voren gehaald en daar kwamen we onderweg op de snelweg pas achter. Maar we gingen voor het eerst de nieuwe pop-up top-tent van BRC uitproberen en die stond binnen een minuut waarna de jongens meteen op de stationaire trainers konden beginnen met warmfietsen. Dus een half uur eerder starten was dankzij de nieuw aangekochte tent alweer snel in gelopen.

Met twee busjes van Ton Scholten en één van “Schildersbedrijf Welp” waren we vooral met veel bagageruimte naar Dronten afgereisd en dat bleek ook wel nodig. Maar een ploegleidersauto ontbrak nog steeds door niet rijdbare schade. Gewapend met een app-conversatie met de KNWU, dat we met een bus achter de ploeg mogen rijden, gingen Martin van den Kommer en ik richting de start. Uiteraard wilde de KNWU-official nog wel even iets opmerken over onze bus als vervanger van een ploegleiderswagen maar de mond was snel gesnoerd, hahaha. Tamara had de rol van pitbull op zich genomen om de tent met de achtergebleven spullen te bewaken.

Dus daar gingen we dan eindelijk weer van start op het NCK maar er was nog wel wat aan vooraf gegaan …. Want waar is de tijd gebleven dat iedere renner met ambitie zich het hele jaar het snot voor de ogen reed in wedstrijden in de hoop te worden geselecteerd om HUN vereniging te mogen verdedigen in de seizoen afsluiter van het wielerjaar? Voor ons was het binnen BRC een hels karwei om naast de twee wedstrijdbeloftes (Tom en Bruno) en de twee routiniers op het NCK (Jeroen en René) nog twee BRC-ers te vinden die het aandurfde om mee te gaan naar Dronten om te strijden voor de club.

In theorie mag je ook met 4 starten, maar wielrennen blijft een mechanische sport en lekrijden of andere vorm van pech kan altijd. Ronald was de “reddende engel” die aansloot en in de trainingen met zijn racefiets opmerkelijk lang kon volgen. Dat gaf ons hoop en een stukje zekerheid dat we met 5 aan de start konden verschijnen en op minimaal 1 pechgeval waren voorbereid. Maar ook als er op het laatst met een renner iets mis is dan zijn reserve renners geen overbodige luxe en hier ligt dan ook meteen de grootste winst voor volgend jaar, met 7 renners heen en 6 die starten, dat is hoe het hoort.

Eenmaal uit de startblokken draaide het BRC-vijftal na 3 haakse bochten van het industrie terrein af en met een totale afstand van 33 kms te gaan de polder in. Een pittig windje stond in de eerste helft van de tijdrit grotendeels tegen te werken. Vanaf het passeren van het bord met daarop 15kms ging de wind mee werken en schoot de teller naar de 60km/uur. Op 20 gereden kilometers werd de snelheid voor Ronald te hoog en liet hij het lopen. Alles zag er verder goed uit de 4 overgebleven mannen reden sterk, van een vorm-dip was bij niemand sprake en voor de laatste 13kms namen we het risico om met 4 man door te gaan.

De gemiddelde snelheid lag op het 15km-punt nog op 44,2 maar op de dijk werd er zo hard gereden dat aan het eind van de dijk het gemiddelde al op 48 zat. Vanaf het eind van de dijk totaan de finish met nog een lang stuk zijwind ging het gemiddelde nog verder omhoog naar 48,4 km/uur totaan de finish. Op dat moment nog even de snelste top-tijd maar met nog ruim 30 ploegen onderweg waaronder de sterksten van het jaar ervoor kon dat niet zo blijven. Uiteindelijk bleef ons top-team van BRC steken op een hele knappe 25ste plek en met een klassering op het NCK doe je als vereniging weer mee … Dat er nog veel ruimte is voor verbetering volgend jaar is duidelijk want dat begint al bij het completeren van het team, dus we kijken trots naar het team van vandaag en hoopvol vooruit naar volgend jaar.

Marcel van Beek

Video van de start

Video onderweg

Comments:

  • Wielercomité Beverwijk

    Mooie prestatie mannen!
    Zo houden we de eer van de club in stand en zijn jullie een voorbeeld voor de anderen.

    Beantwoorden 4 oktober 2022 at 10:02

Laat een bericht achter