Tegeltjes afvinken met Veloviewer

Leesvoer in deze wedstrijdloze tijd. BRC Lid Vincent Nobel houdt er tijdens het fietsen nog een tweede hobby op na: Het  afvinken van tegeltjes. Vincent vertelt je graag wat meer hierover in onderstaande blog. 

Hoi allemaal!

Naar aanleiding van de laatste corona update heb ik besloten om een stukje te schrijven over iets wat mij al een jaar of wat bezig houd tijdens het fietsen. Namelijk het doorkruisen van tiles/tegels op de fiets. Ik snap dat dit meer vragen dan antwoorden oproept, dus ik zal proberen om kort en bondig uit te leggen wat dit nou eigenlijk inhoud.

De maker van www.veloviewer.com heeft de hele wereld ingedeeld in vierkantjes, de tegels. Zodra je door zo’n tegel heen fietst wordt dit dmv GPS vastgelegd en vink je deze als het ware af. Op de website is een teller die bijhoud hoeveel tegels je doorkruist hebt.

Maar dat is niet het enige wat bijgehouden wordt. Ook de zogenaamde max square wordt bijgehouden. Heb je 3 tegels in het vierkant gereden, dus 3×3, dan is dat je max square.

Voorbeeld: In rood de tegels waar al doorheen gereden is. In blauw zie je een aantal grotere vierkanten van 9×9. Dat is de max square, want een 10×10 past niet binnen de gereden vierkanten.

Ook is er zoiets als de cluster. Als je een aantal tegels hebt die met elkaar verbonden zijn wordt dit een cluster. Echter telt een tegel alleen mee als deze zowel boven, onder, links als rechts een tegel heeft waarmee hij verbonden is. Dit wordt hier wat uitgebreider uitgelegd: https://blog.veloviewer.com/introducing-the-explorer-cluster-and-configurable-explorer-visuals/

Voorbeeld: Blauw is het cluster, rood zijn de tegels die al door kruist zijn. Degene wat nog groen/leeg is zijn de tegels waar je nog niet geweest bent.

Zelf ben ik ergens in 2018 hiermee begonnen. Toen zag mijn kaart er zo uit:

Zelfs vlak bij mij in de buurt zijn er nog heel wat vierkanten leeg! Ondertussen zijn we 2 jaar verder en ziet het er zo uit:

Momenteel heb ik in totaal 7204 tegels doorkruist, heb ik een max square van 20×20 en een max cluster van 2232.

Ik weet zeker dat er een aantal zullen zijn die me voor gek verklaren. Misschien is dat ook wel waar.  Echt nuttig is het sowieso niet. Maar wat ik er leuk aan vind is dat je op plekken komt waar je anders niet snel zou komen.

Het nadeel is dat je soms wat overdrijft qua routes om maar zo veel mogelijk tegels te pakken. En dat de ongereden vierkanten ondertussen zo ver weg zijn dat je daar een goede conditie voor moet hebben (die ik niet heb) of eerst met de auto een stuk moet rijden. Jazeker, het is al een paar keer voorgekomen dat ik met de auto ergens heen rij om virtuele vierkantjes te gaan rijden. Ook ik vraag me dan wel eens af of ik wel helemaal 100% ben. Maargoed, het houdt je bezig! En zo kom je nog eens ergens.

Ergens in september heb ik een cursus in Vlaardingen. Omdat ik bijna nooit in die omgeving kom en ik toch een overnachting van zondag op maandag bij heb, neem ik mijn fiets mee voor een rondje door die omgeving. Dat ziet er dan zo uit:

De kunst voor mij is om te proberen om zo veel mogelijk vakjes in een zo’n laag mogelijk kilometeraantal te krijgen. Ik kan me ook altijd opperbest vermaken met het uitzoeken van dit soort routes. Dit door oa inzoomen op Google Maps, Streetview te gebruiken en door te kijken hoe andere mensen bepaalde vakjes hebben ingekleurd. Zo probeer ik de meest effectieve route te maken. En een beetje te voorkomen dat ik over onbegaanbare paden moet.

Als je dit ook wil doen kan dat via www.velovier.com of www.statshunter.com. Veloviewer werkt wat beter, maar kost 10 euro per jaar, Statshunter werkt wat minder maar is gratis.

Ook is er per “discipline”, om het lekker competitief te houden, een leaderboard op Veloviewer. Op dit moment staat er bij de mas square een Nederlander bovenaan. https://veloviewer.com/leaderboard/y/0/t/explc/at/-/c/0

Ik ben benieuwd naar jullie statistieken!

Groet, Vincent

Comments:

 • Ronald

  Vincent, wat een leuke post. En heerlijk om te zien hoe jij met tegeltjes fietsen omgaat.
  Ik ben ook al een tijdje bezig, maar zoek nog een app op de smartphone (iPhone) waarmee je onderweg makkelijk kan zien welke tegels je nog moet en vooral bij de heen-en-weertjes of je het tegeltje hebt gehaald of niet. Het is al wel eens voorgekomen dat ik dacht dat ik het tegeltje had, maar dat was niet zo, terwijl mijn fietsmaatje hem wel had…
  😀
  Ik weet dat je uit VeloViewer een KML bestand kan downloaden met je ‘missing tiles’, maar kan nog geen app vinden waar ik die kan inladen en de blokjes kan zien op een kaart. Maps.me had die mogelijkheid, maar met een nieuwe update van de app lijkt die functionaliteit verdwenen.

  Beantwoorden 21 december 2020 at 19:04

Laat een bericht achter