Ronde van Beverwijk NU MET FOTO’s! Lormans 2 bij de Sportklasse

Afgelopen zaterdag werd na de tomeloze inzet van het Comité Beverwijk in samenwerking met BRC Kennemerland toch weer de Ronde van Beverwijk verreden, een koers dwars door het centrum en de feesttenten heen. Dit keer alleen de Sportklasse (13:30) en de Elite/Amateurs (15:00) op het programma. De harde wind maakte het voor de organisatie lastig om alle attributen zoals hekken, reclamedoeken en start-finish op tijd te plaatsen en vooral vast te zetten, maar dankzij de inspanningen van vele vrijwilligers lukte dit prima op tijd. Ook de oversteekplaatsen en de controle achterop het parkoers waren bij deze editie goede geregeld, zodat zowel het winkelend (en slingerend) publiek als de harde wind gecontroleerd op afstand werd gehouden.

Bij de sportklasse ontspon zich een interessant duel nadat Frank Roling halverwege de wedstrijd op zijn kousenvoeten wegsloop en zijn voorsprong gestaag uitbouwde naar een constante 25 seconden. Wat er achter ook gebeurde, ze kwamen niet meer dichterbij. Renners als Kors, Schelvis, Bas de Lange (achteraf bleek dat zijn spaak gebroken was en de man uit Assendelft met de handrem erop rond reed..) rookten zichzelf langzaam op. Ondertussen beukte Roling ronde voor ronde door de Koningsstraat heen zo de feesttent door, stukken waar hij gestaag zijn voorspong wist uit te bouwen naar uiteindelijk 40 seconden. In de achtervolgende groep met daarin nog knap Lormans en van Vliet werd uiteindelijk de witte vlag gehesen en was het sprinten voor plek 2, de spint die overtuigend gewonnen werd door Lormans. Van Vliet op een keurige 5e plek (“ik wilde nog als eerste die bocht uitkomen maar ik kon niet meer. Eigenlijk was ik allang tevreden met mijn plek in de top-10”). Roling boekte dus zijn 2e overwinning in de Sportklasse dit jaar en de man uit Beverwijk zal deze week dus promoveren naar de Amateurs.

Bij de Eliten was het Sjors Dekker die geïnspireerd door Roling er vanaf ronde 1 op losbeukte en zo uiteindelijk een kopgroep van 3 man forceerde. Het peloton daarachter kraakte in echt alle voegen en klasbakken zoals vd Wal, Stam, Koopmans en Stengs (hamstringblessure speelde op door dit geweld) moesten lossen. Alleen Fred Pronk uit Egmond hield vol tot het einde. Ondertussen zette de kopgroep het peloton op een ronde. Alleen daartussen reed er nog een groep van 6 man met daarbij Job van de Wal die kon aanpikken en zo bleef werken aan zijn come back in deze race. Door het toenemen van de felle windvlagen werd de race iets eerder afgelast en werd de aanvaller pur sang Sjors Dekker winnaar van deze editie. Pronk keurig in het peloton erachter. Waar Job zijn come back zou eindigen zullen we nooit weten.

Nogmaals dank aan het wielercomité en de organisatie van BRC Kennemerland voor deze boeiende en qua wind moeilijke editie.