Laatste ‘dubbele’ Recreantenkoers prooi voor Roling. Klinkhamer winnaar overall

De laatste recreantenkoers is de koers van de vallende bladeren en de dubbele punten, en dat weten de renners maar dondersgoed. De hele week lang is er gerekend met spreadsheets en andere rekenmodellen om te bepalen welke renners er nog gepasseerd kunnen worden in het klassement. Renner Aad Duin voor de race; “ik ben veel met meters bezig. Dit weekend nog een nieuwe Garmin aan mijn pols gehangen. Zo kan ik elk moment van de dag zien waar ik sta in het klassement, wie in het klassement waar traint, hoe hard, hoe lang en ook hoe goed en hoe lang renners in het klassement om mij heen slapen, eten en drinken. Die Garmin koppelt dat weer aan mijn phone, mijn meterkast, mijn auto en mijn PC. Zo mis ik niets voor deze laatste wedstrijd”. Het geeft maar weer aan hoe serieus de renners dit Recreantenkampioenschap benaderen.

Aan de start ongeveer 40 renners (heren en dames). De laatste weken ook steeds een aantal renners van de Kampioen. Leuk! In de eerste ronden is het met spanning wachten op wat komen gaat. De wind is luw, een dun zonnetje en een prima temperatuur. Geen omstandigheden waarbij een slagveld verwacht wordt. De eerste klap komt na 2 ronden van klassementsleider Klinkhamer. Duin, Roling en Nap reageren maar de kwaliteit daarachter is dusdanig dat alles dichtgereden wordt. Kort daarna opnieuw snoeiende aanvallen van Frank Roling, Luca Schrijen, Sjors van Eerden en later ook Jeffrey van der Velden maar zij pakken nooit meer dan een 100 meter. Er zit teveel snelheid in het peloton om weg te blijven. Ook Mike Tesselaar probeert het meerdere malen van achteruit. Zijn verschroeiende versnellingen (Mike noemt het zelf ‘even lekker buitenspelen’ , red.) zien er imposant uit, en meestal krijgt hij wel een nerveuze renner mee maar ook deze initiatieven sterven in de schoonheid van de Belt.

Opvallend is het rijden van Erwin de Vries deze avond. Erwin zelf aan het woord; “ja ik heb eens goed zitten rekenen deze week en bij een beslissende jump zou plek 5 voor mij nog haalbaar zijn. Ik moet vanavond dus uit mijn kot komen”. Opvallend is ook dat Ronald Welp keer op keer in zijn wiel zit. Dit lijkt afgesproken werk want ook voor Welp is er veel te winnen; “er zit duidelijk een dalende lijn in mijn gewicht en een stijgende lijn in mijn resultaten. Dit wilde ik vanavond wel verzilveren, dat schildert dan morgen ook weer even lekkerder” aldus de klasbak uit Castricum. Ondertussen na 40 minuten weer een serieuze aanval van Koen Klinkhamer, ook hier weer het bewijs dat de leiderstrui vleugels geeft. de man raakt niet uitgeput. Helaas ook voor Koen geen fanfare aan de finish.

Door de invallende duisternis opeens nog 5 ronden. Het hele peloton bij elkaar en het nerveuze geschuif en geduw kan beginnen. Voor dubbele punten nemen renners graag dubbel risico. Lisette Landsman moet net voor de bel lossen, zonde! Lisette zelf; “mijn doel is bijblijven tot het einde. Ik heb vanavond alle versnellingen kunnen pareren en dat achterin waar het vaak alle hens aan dek is. Echter de koers is net 5 ronden teveel”. Lisette doet over 2 weken mee met het WK voor politiepersoneel in Spanje en ze lijkt op tijd in vorm. Hopelijk rijdt ze zich via het Recreantenkampioenschap naar de wereldtitel. Bert Bakker ging haar voor.

Nog 3 ronden. Krakende spaken, geur van rubber en verbrande schijven. Een hoop gevloek en getier. Het is een rommel. Erwin de Vries probeert het nog 1x, nu met Wouter Lips. Helaas! Zelfde recept. 2 ronden voor het einde opnieuw geduw en getrek. Iedereen wil naar voren maar iedereen voorin dat kan niet, je hebt altijd mensen achterin die ook weer naar voren willen. Het is een enorm geschuif met onmogelijke acties die toch lukken. Bijna de laatste ronde! Sjors van Eerden gaat, krijgt een gaatje maar dan…. Het peloton komt schouder aan schouder op gang! Door de Tarzan vol naar beneden. Theoretisch kan dit niet goed gaan. Nap met in zijn wiel Welp komen buitenlangs. De renners in de buik zien dat en worden nerveus, zij moeten er langs naar het wiel van Nap. Door de chicane naar beneden vallen er nog plekjes te winnen door renners die teveel uitwaaien. Opnieuw puinhoop. Nap is onder controle.

Het laatste rechte stuk asfalt. Van Eerden spartelt voor een compleet verdicht peloton op volle snelheid. Van Eerden wordt opgezogen en verdwijnt. De eerste renners geven het op, totale waanzin dit. Dan komt die vermaledijde laatste bocht, eerst flauw dan scherp. Met 30 renners er vol in, dat kan niet goed gaan en het gaat niet goed. Nak, Duin, Niesten Jr, de Vries en Zonneveld… klasbakken van het eerste uur worden geblokkeerd en trappen hun sprint de poep in in de geur van verbrand rubber en schroeiend staal. De laatste scherpe bocht voor start/finish komt eraan! Stuur aan stuur op volle snelheid. Rammelende klinkers. Veel renners hebben de ogen al dicht wachtend op wat komen gaat. Teer moet uitwijken en door het vliegwiel-effect hapt van Vliet bijna in de hekken. Na Lisse komt de sympathieke Spanjaard opnieuw met de schrik vrij. “Angliru!!!” roep ik, een woord waarin angst geketend zit. Opeens is daar de rechte lijn naar de finish en……. het wordt stil. Wanneer alle ballen door de molen zijn gedraaid is het verwonderlijk dat de uitslag dan eigenlijk niet of nauwelijks verschilt; Klinkhamer mist dit keer voorin, ok, maar hij hoefde ook niet meer. Roling wint onder toeziend oog van zijn vader nipt voor van der Velden, van Son maakt het podium compleet. Nap 4 en Welp 5.

Rest mij namens de renners om de trouwe en kwalitatief hoogwaardige jury en de vaste toeschouwers enorm te bedanken voor een geweldig seizoen Recreantenkoers (met hoofdletter!) 2019 waarin er sportief zeer goed gekoerst is met renners die ook buiten BRC noemenswaardige resultaten wisten te halen. De Recreantenkoers 2019 mag terugkijken op mooie winnaars en tevens een mooie eindwinnaar die niets of nergens wat gestolen heeft. Wat ook deze editie weer uniek maakt is de combinatie van elke week weer een uitputtende strijd op de baan, maar vooral de puike sfeer naast de baan, in de kleedkamers en in de kantine voor en na de koers. Jury en toeschouwers; bedankt namens alle deelnemers van dit seizoen!

Hierbij de volledige uitslag

Hierbij de eindstand

ps zaterdag 14 september om 15:00 de 100 kilometer van BRC Kennemerland. Vergeet hem niet! Daarnaast is op zaterdag 5 oktober de Kermis Wielerronde van Assendelft, ook toegankelijk voor basisleden. Klik hier voor meer info.

Comments:

 • Gerri Zonneveld

  Allemaal bedankt voor de vele avonden fietsplezier! heb er weer van genoten

  Beantwoorden 10 september 2019 at 09:09
 • Jorge van Vliet

  Heren ik durf wel namens het Peloton te spreken en wil jullie bij deze ONWIJS BEDANKEN voor de schitterende verslagen die jullie dit seizoen hebben geschreven.
  Alleen daarom al is Koersen op maandagavond zo leuk op en bij BRC !
  Kijk al uit naar het nieuwe seizoen, tot zaterdag.

  Beantwoorden 10 september 2019 at 15:29
 • Jeroen Buter

  Wat een geweldig stuk Cees, en iedereen gefeliciteerd…..

  Beantwoorden 10 september 2019 at 18:58

Laat een bericht achter