‘Erben’ Jeffrey van der Velden slaat zijn vleugels uit over Kennemerland dit weekend

Voor de sympathieke Egmonder Jeffrey van der Velden zijn al vele bijnamen bedacht; The Doctor of #46 vanwege zijn motorverleden en dito impulsieve rijstijl soms diagonaal door bermen en over stoepranden heen, maar ook ‘Bling-Bling’ Matthews gezien zijn oog voor opvallend glimmend detail wanneer het soigneren betreft. Zitten bij Matthews de glimmers in zijn oren, van der Velden heeft ze achterop zijn schoenen zitten. De kunst zit hem in het subtiele en dat beheerst deze renner als geen ander.

Gisterenavond schoot mij een andere naam te binnen die een idool zou kunnen zijn van van der Velden; Erben Wennemars. Wennemars stond bekend vanwege het ‘ erin vliegen’ , een taktiek die van der Velden heeft overgenomen en op deze manier recentelijk Heerhugowaard (3e) reed en Heemskerk won. Vanaf de eerste rondes aanvallen en dan maar zien waar het schip strandt. Het past bij deze man. Het past bij zijn karakter. Dat daarbij het melkzuur nog urenlang tegen zijn schedeldak aanklotst deert de hem niet (“je moest eens weten Cees, ik heb in de nacht van zondag op maandag werkelijk elk uurtje gezien zo vol zat ik nog”), dat hij daarmee zo zijn wedstrijden weet te winnen getuigt van Herenmoed met een hoofdletter.

Voor deze Moed (verzameld tijdens al die recreantenritten van afgelopen seizoen) maar bovenal voor zijn overwinning in Heemkserk een ferm applaus voor van der Velden gisterenavond bij aanvang van de Recreantenkoers #22. Ruim 35 renners/rensters stonden strak aan de start voor de een-na-laatste rit van dit seizoen. Dat Klinkhamer de bokaal kan bijplaatsen op zijn schoorsteen is wel zeker, echter daarachter zijn er nog genoeg renners die nog wat plekken te winnen hebben. Dit was te merken in de koers. Na een kleine tien minuten de eerste klap van Mike Tesselaar en renners als Zonneveld (onvermoeibaar gisterenavond!), Klinkhamer, Duin, Welp, Nap reageerden adequaat. Deze ‘kopgroep’  hield twee ronden stand. Daarna was het van der Velden die er een mega-klap op gaf en een nieuw Heemskerk-scenario leek zich te ontspinnen.

Echter De Belt is geen toertje Heemskerk en voor iedere renner was het nu alle hens aan dek. Jacco Nak, net terug van een trainingsstage in Noord Italie; “ik dacht hier even potten te kunnen breken echter het was 1 uur plus een kwartier lang jezelf omkeren, uitkleden, uithollen, uitbenen en doorspoelen. Ik heb een week rust nodig nu”. Gelukkig mag hij weer aan het werk. Resultaat was wel dat de demarrage van van der Velden krap twee ronden duurde, daarna was het wachten op de volgende klap. Die klap kwam al snel; er ontstond opnieuw een kopgroep van 8 man met onder andere Klinkhamer, Duin, Niesten Jr, van Vliet, Zonneveld (hij zat overal bij gisteren, dus in het vervolg; kopgroep=Zonneveld) en wederom van der Velden.  Ook dit initiatief duurde welgeteld 1 ronde. Niemand gaf toe, het mes zat tussen de tanden.

De volgende klap was van Jacco Nak samen met Thijs Eijking, echter de reactie vanuit het peloton was zo heftig dat zowel Nak als Eijking alle zeilen moesten bijzetten om van kopgroep geen volggroep te worden. Na een aantal ronden waarbij het ieder voor zich was vouwde het peloton zich 10 ronden voor het einde weer miraculeus als een harmonica in elkaar. Stilte voor de storm. Op 7 ronden weer een klap van oa Klinkhamer, Nap, Duin en Jesper Dijkma  en het vervolg laat zich al raden; niemand die een duimbreed toegaf en het gat werd weer vakkundig dichtgereden. Was er dan helemaal geen hoop? Jawel hoor want onze ‘ Erben’  had nog zijn actie in de tas gehouden. Drie ronden voor het einde schoot zijn gloednieuwe Specialized S-Works weg voor zijn derde alles-of-niets poging op rij en het werd alles. Alleen Klinkhamer kon hem volgen en mocht 2e worden. Zonneveld die de hele race ijzersterk reed wist solo (bijna kopgroep dit keer!) 3e te worden voor een uitgeteld peloton waar de nimmer leeggereden Nak de sprint won.

Maandag 9 september 19:00 de laatste Recreantenkoers van dit seizoen met dubbele punten! Tot dan.

Hierbij de volledige uitslag

Hierbij de tussenstand

 

Nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie achterlaat!

Laat een bericht achter