Update; Memorial Wedstrijd voor Jan Groot op 30 mei 11:00 bij BRC Kennemerland

Update; Donderdag a.s. (Hemelvaartsdag) 11:00 vindt er een bijzondere wedstrijd plaats op het parkoers van BRC Kennemerland; 70-plussers die zich op onze bult elkaars leven zuur gaan maken, om daarna met Jan Groot in gedachten ook een moment stil te staan bij het plezier, de verbinding en de sportiviteit die de wielersport hen geboden heeft, destijds met Jan Groot en nu zonder Jan Groot. Zeker is dat het een heel bijzondere morgen wordt en het zou prachtig zijn wanneer veel leden en BRC-vrienden dit komen delen. Vanuit de kant van de organisatie én van het bestuur de vraag om op deze dag even de tijd te nemen en deze 70+ kanjers te komen aanmoedigen en om samen stil te staan op dit bijzondere moment. De betrokkenen zullen dit zeer waarderen.

Op Hemelvaartsdag 30 mei aanstaande vindt bij BRC Kennemerland een heel bijzonder wielerevenement plaats, namelijk de Memorial Wedstrijd voor Jan Groot, oud BRC-lid, oud lid van de Veteranen Belangen Vereniging Nederland, oud-jurylid en bovenal natuurlijk oud-toprenner. Deze dag zal een jaarlijks terugkerende wielerdag worden met een verhoogd prijzenschema. Ook is er een wisselbeker, beschikbaar gesteld door Jan zijn vrouw Connie Groot. Zijn kinderen, kleinkinderen en vrienden zullen op deze dag aanwezig zijn. De start is om 11:00. 

Initiatiefnemer Ton Duin neemt het woord: “Jan was een wielerman in hart en nieren. Als je in de tweede helft van de jaren vijftig wieleramateur was, zoals Jan Groot uit Beverwijk, dan moest je alleen al in je eigen regio opboksen tegen een aantal kanjers die tot de besten van Nederland behoorden. Peter Post, Joop Captein, Frans Mahn, Coen Niesten, Ab Geldermans, Jan Rol, Jan Buis, Henk Nijdam, Piet Steenvoorden en ik zal er nog wel een paar zijn vergeten. En dat was nog maar de eigen regio, want in de rest van Nederland reden er ook nog een aantal rond die in die tijd van wereldklasse waren

Mede-initiatiefnemer Gerard Albrink vervolgd: “In hun midden was Jan een geduchte klepper, een renner met veel inhoud die een goede sprint in huis had. In de amateurklassiekers van die tijd reed hij meestal prijs en ook in de criteriums was hij steeds bij de eersten. Veel heeft hij niet gewonnen, omdat er altijd nog wel eentje ging lopen als hij in de laatste kilometers met zijn sterke eindschot zijn kansen zat te berekenenTon Duin vult enthousiast aan: “Al op 11-jarige leeftijd kreeg hij van zijn vader een racefiets, een echte RIH en hij droomde van een carrière als beroepsrenner. Het is er niet van gekomen, maar hij hoeft zich niets te verwijten. Hij heeft er alles aan gedaan, zich wezenloos getraind en als een monnik voor zijn sport geleefd, maar hij kwam net dat ietsepietsie tekort om bij de top aan te sluiten. Jan Groot is anderhalf jaar geleden overleden als gevolg van een ongeneselijke ziekte. Een beker uit zijn prijzenkast zal als wisselbeker ter beschikking gesteld worden.

Naast zijn eigen carrière heeft Jan Groot ook veel betekend voor de regio wedstrijden waaronder dernykoersen met de Ronde van Beverwijk. Ton Duin vervolgd: “ook was hij gedegen voorstander van de club van honderd die wordt geleid door  oprichter Jack van Hoof. Dit initiatief is bedoeld voor het ondersteunen van  de wielrenners van BRC Kennemerland met materiaal, wedstrijden en trainingskampen”.

Ton en Gerard besluiten in koor: “wij zijn er trots op dat we vele uren hebben mogen trainen in de Jan Grootploeg zelfs met de aanwezigheid van Gerrie Knetemann die na zijn carriere regelmatig met ons meetrainde. Ook is Jan jaren lang medewerker geweest op de jurywagen van BRC Kennemerland”. 

“Samen (Ton Duin en Gerard Albrink, red.) zijn wij op het idee gekomen om deze Memorial te verwezenlijkenWij hopen op een grote opkomst . In overleg met de Organisator van de donderdagmiddagcompetitie is besloten om de donderdag 30 mei ook mee te laten tellen voor de Joop 70+ competitie. Dus dat worden dan in totaal 9 wedstrijden. Uiteraard zijn alle zeventigers welkom en hopen wij op een groot en actief peloton en dus een hele mooie wedstrijd!” 

Comments:

 • Ton Duin

  Goede morgen Kennemerlanders
  Met kippevel de aankondiging memorial Jan Groot gelezen !
  Veel dank daarvoor we gaan er n mooie dag van maken .
  Ton Duin.

  Beantwoorden 8 maart 2019 at 06:53

Laat een bericht achter