Clubkampioenschap 2022: Roling en Nak kronen zich tot clubkampioenen

Op een zonovergoten 13e juli werd er afgelopen woensdagavond om de clubkampioenschappen van onze vereniging gestreden. Zo’n 30 renners speldden de rugnummers op voor deze jaarlijkse titanenstrijd op ons meedogenloze parcours aan de Aagtendijk. In breedte leek het peloton erg sterk, zou de redelijk stevig waaiende westnoordwesten wind een rol gaan spelen vandaag?

Nadat de deelnemende renners een rondje of drie à vier opgewarmd werden op het tempo van onze jongste jeugdleden mochten de sterke mannen los gaan en hun strijd aangaan. In het peloton zo’n 12 man die voor de titel bij de masters 40+ strijden en een kleine 20 die aspiraties hadden om het algehele clubkampioenschap te gaan pakken. Mooi ook om te zien dat de renners weer van verre gekomen waren om deze strijd mee te maken, zo zagen wij onder meer een Luca Schrijen die de reis vanuit Amersfoort gemaakt had om de familie eer hoog te houden. Maar ook Menno Groen was present, de man komt alleen voor de grote wedstrijden vanuit Utrecht naar Beverwijk.

Vanaf de echte start werd het tempo direct flink opgeschroefd, de kracht van het peloton laat zich meteen gelden en al direct zijn met name de elite renners in de donkerblauwe BRC trein uiterst actief. Verschillende uitlooppogingen maken in het begin van de koers al duidelijk dat ontsnappen aan dit sterke peloton geen eenvoudige opgave wordt. De wind blaast het langgerekte lint dan wel de helling op, in de afdaling kruipt het hele peloton weer achter de rug van de mannen, die vooraan het tempo hoog proberen te houden. Met een gemiddelde van ruim boven de 40 km/h in de eerste omlopen raken de eerste renners ook al wat gedesillusioneerd over hun kansen, op een enkeling na die er door de achterdeur afwaait, blijft de groep lang compleet. Dit ondanks verwoede pogingen van een aantal mannen vooraan, we zien met name Tom van de Kommer en Raymond Rijnsburger erg actief en hun brute kracht etalerend de koers hard maken. Veel langer dan een rondje of twee blijven de dappere ontsnappers echter niet weg. De kracht van de Grupetto is zeker in het eerste uur van de koers te groot. Ook de meer bekende BRC namen als Stam en Welp wagen hun pogingen, maar staken deze vrijwel direct weer in dezelfde ronde. Soleren staat gelijk aan zelfmoord deze avond en dus gaan de toeschouwers (die toch wel in redelijk aantal op deze strijd zijn afgekomen) alvast filosoferen over de beste sprinters van dit peloton.

Zover komt het niet want zo’n 7 ronden voor het einde van de master 40+ koers gaat het langgerekte lint toch scheuren vertonen die niet meer hersteld lijken te worden. Vooraan hebben Roling, ten Zeldam, Groen en van de Kommer (weer hij) de benen genomen en met de sterke Gerrie Zonnveld (master 40+) lijkt dit kwintet een definitieve afscheiding van het peloton tot stand te brengen. Het piept en het kraakt daarachter maar voordat dit echt ‘de slag’ wordt wijzigt de samenstelling nog eenmaal. Zonneveld (“had gewoon niet over moeten nemen bij die gasten”) wordt slachtoffer van zijn eigen overmoed en moet lossen. Nak daarentegen (terug van de Dolomieten marathon) weet als laatste nog net aan te sluiten.  Zo formeert zich zo’n 4 ronden voor het einde van de koers van de masters 40+ een kopgroep met Nak als enige master 40+ aanwezig tussen de elite’s.

Deze kopgroep vind elkaar direct en in korte tijd wordt er zo’n 20 seconden op het jagende peloton gepakt. Als in een zetel, maar toch wel redelijk naar de vaantjes door het meedraaien in dit kwintet pakt Jacco Nak de zege bij de masters 40+.  In de strijd om plek twee verschalkt de zuinig rijdende Erwin Krom zijn kompanen met een ouderwets ‘kat en muis’ spel in de laatste ronde. Hans Schelvis sprint net voor Sjors van Eerden en Jos Niesten naar de resterende podiumplaats.

Ondertussen is het viertal aan de leiding van de koers in verdere galop weggereden bij het toch wel redelijk moegestreden peloton. De sterkste mannen van de avond zitten wel op kop en zij blijven ook stevig doorrijden en goed samenwerken. Verslappen nu kan tenslotte toch zomaar weer een korte klassering kosten. Uiteindelijk rest het peloton niets anders dan zich neer te leggen bij deze suprematie. De immer actieve van den Kommer lijkt de sterkste van de vier, maar heeft hij niet teveel gedaan? En dan Groen, die zit al een tijdje ‘aan het elastiek’ maar is dat ook echt zo? Roling, altijd sterk, en ten Zeldam zijn zowat vaste waarden in een koers als deze. De enthousiaste toeschouwers wachten vol spanning de laatste doorkomst af. Ook in de slotfase van de koers blijft ontsnappen een utopische gedachte en dus is het de eindsprint, voor het juryhok waar onze juryleden Leo Burgering en Ruud Boomsma de hele avond met uiterste precisie de koers gade geslagen hebben, die de beslissing gaat brengen.

Met machtige pedaalslagen weet Frank Roling nipt een stevig balende Tom van de Kommer te verslaan. Menno Groen sprint naar plekkie 3 en Sebastiaan ten Zeldam rolt ietsjes later over de lijn. Met de vier koplopers binnen maken we ons een minuutje later op voor de pelontonsspurt om plek 5 en verder. Met een knap spurtje plaatst Ronald Welp zich op plek 5 voor de terugkerende Patrick Stam. Goede prestatie ook van Michael van Son die tussen de elite’s naar plek 8 rijdt.

Kort na de finish van deze laatste categorie neemt voorzitter Van Toledo de huldiging der kampioenen op zich en nadat de bloemen en medailles uitgereikt zijn worden de feestelijkheden, onder het genot van een drankje, nog even voortgezet in de kantine bij Ria. En zo komt, na een mooie en sportieve strijd met twee waardige clubkampioenen, een mooie zomeravond aan de Aagtendijk ten einde.

Hierbij de foto’s van de Clubkampioenschappen 2022

Uitslagen:

Algeheel
1 Frank Roling
2 Tom van de Kommer
3 Menno Groen
4 Sebastiaan ten Zeldam
5 Ronald Welp
6 Patrick Stam
7 Mike Brantjes
8 Michael van Son
9 Jens Beerepoot
10 Lars Thoddé
11 Raymond Rijnsburger
12 Bas de Lange
13 Guus van Buuren
14 Wouter Lips
15 Mike van der Meij
Master 40+
1 Jacco Nak
2 Erwin Krom
3 Hans Schelvis
4 Sjors van Eerden
5 Jos Niesten
6 Erwin de Vries
7 Jules Gadiot
8 Aad Duin
9 Gerrie Zonneveld
10 Mark Andringa

 

 

 

 

 

Nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie achterlaat!

Laat een bericht achter