BRC Kennemerland lid en oud profrenner Cees Lute overleden

Vandaag bereikte ons het droeve bericht dat ons lid Cees Lute overleden is. Lute, al sinds 1959 lid, is voor vele jongeren een wellicht wat onbekende naam, desondanks een naam met historie bij BRC Kennemerland. Het was Cees Lute die als oud profrenner, met deelnames aan zowel Tour de France als Giro d’Italia, midden zeventiger jaren de jonge helden van Kennemerland ging trainen en begeleiden.

Op een spartaanse, duidelijke en strenge wijze werden de aanstormende wielerhelden door Cees mede opgevoed. De zondagmorgen trainingen  in de duinen zijn vormend geweest voor menig BRC coureur uit die tijd. Het zijn deze trainingen die de basis vormden voor de successen van de amateurs, beloften en junioren van die tijd. Lute liet de mannen hard werken met looptrainingen en ouderwets spierversterkende oefening. Een sportschool werd destijds nog niet bezocht, was niet nodig ook, Cees had in de wintermaanden elke week wel een afmattend programma met sport en spel klaar staan voor de renners. Als je pech had, of niet voldoende inzet getoond had, dan klom Lute op jouw rug bij het afsluitende partijtje stormlopen met een man op je rug.

Naast een trainer was Cees ook een traditioneel en begenadigd verzorger. Zowel langs de wielerparcoursen, als aan huis masseerde Cees menig setje rennersbenen. In het weekend de spieren aansterken en verkorten en doordeweeks tijdens de massage weer verlengen en verfrissen.

Ergens einde tachtiger jaren, begin negentiger jaren stopte Cees met zijn trainerswerkzaamheden voor onze club en sindsdien is het contact beperkt geweest. Desondanks zullen er nog vele renners en oud renners van deze club zijn naam, en vooral ook zijn spartaanse trainingen herinneren. Een markant man met een goed hart voor de wielersport is gefinished.

Wij wensen zijn familie veel sterkte toe dit verlies te verwerken.

Comments:

 • peter bralten

  cees kwam in begin jaren 1960 met collega wielrenners bij mijn ouders thuis ome willem en tante aagt in ijmuiden in de schuur zich om kleden voor een
  fiets ronde in ijmuiden .
  mijn broer jan en ik hebben het daar nog wel eens over. wij wensen de familie veel sterkte toe. peter bralten

  Beantwoorden 14 oktober 2022 at 21:34
 • Gerard Steeman

  Vroeger samen op training op de fiets met Cees, Anneke en Hans Heyne. Soms stayeren met Cees’s vrouw Nel op de brommer. Mooie tijd was dat!
  Cees was heel erg bezig met het bijbrengen van de sprint en waar je op moest letten. Anneke werd ook nog eens Nederland sprint kampioen op de baan.
  Mijn vader Niek Steeman, samen met Cees Huipen uit Heemskerk waren de eerste club sponsors van Kennemerland (Steeman-Huipen). Later, na mijn vader was overleden, ging de ploeg over op Huturu, waar ik ook nog deel van uitmaakte.
  Cees Lute wist interessante dingen te vertellen hoe het ging in de Tour de France, en demonstreerde in Bergen op een steile klim, hoe snel de mannen tegen de bergen op reden, wel imposant!
  Nog een keer gezellig koffie gedronken na een trainingsrit bij onze moeder Steeman thuis in Castricum. Cees zei dat het lekkerste van een trainings sessie was dat je lekker kon douchen op het eind.
  Ook vaak met Cees naar de koersen samen met zijn auto (Fiat) waar hij op wonderbaarlijke wijze 2 fietsen met wielen in wist te proppen.
  Ik had Cees graag nog eens gesproken, maar helaas, ik zit een beetje te ver van Castricum af (Perth, Western Australia).
  Cees, we hebben een leuke tijd gehad vroeger, we zullen je missen!
  Gerard Steeman, Perth Western Australia.

  Beantwoorden 19 november 2022 at 09:43

Laat een bericht achter