80 rondes over de Belt zorgt voor (zenuw)slopende koers. Appelman wint

Zaterdag 14 september klokslag 3 uur stond de 100 Kilometer van BRC Kennemerland op het programma, of moeten we het nu de 80 ronden (111 km..) van BRC Kennemerland noemen? Een puntenkoers met 4 punten-sprints (bij de dames en nieuwelingen 3, red.), punten voor een ronde voorsprong en punten voor de snelste ronde. Traditioneel was dit een groots opgezet evenement met muziekale omlijsting en een uitgebreide BBQ, echter dit jaar lukte het niet om deze organisatie rond te krijgen. Een aantal renners is in allerijl in dit gat gesprongen om in ieder geval de wedstrijd nog van de grond te krijgen. Gezien de grootte van het deelnemersveld, maar zeker ook gezien de kwaliteit van dit deelnemersveld kijkt de organisatie met een tevreden gevoel op deze afgeslankte versie terug.

In de reglementen stond dat de eerste 2 ronden neutraal zouden zijn, echter een aantal renners (namen en club zijn bij de redactie bekend) had blijkbaar geen tijd gehad om te lezen en zij knepen er na de eerste bocht vol in de beugels meteen tussenuit. Een hoop gevloek en getier in het peloton, de hol vol open met als gevolg dat het eerste kwartier boven de 44 gemiddeld werd afgelegd. Dit zorgde pijnlijk genoeg al voor een eerste schifting.

Na 20 ronden tijd voor de eerste tussensprint. Een flink aantal renners was nauwelijks bekomen van het eerste kwartier en hun sprint eindigde na twee slagen in een hoop melkzuur. Kleppers als Appelman (1), Roling (2), Zeldam (3) en Welp (4) wisten wel door te trekken en haalden zo hun eerste punten binnen. Richting de tweede tussensprint (40e ronde) bleef het peloton redelijk compact op wat kleine uitlooppogingen na. Na 40 ronden dus wederom bal en iets meer renners hadden deze keer lucht om mee te doen. Omdat Wesley Bakker al vanaf ronde 37 voorop reed pakte hij de volle buit, Appelman weer voorin als 2e en Ward Koster 3. Appelman drukte hiermee al duidelijk zijn neus tegen het venster.

Na deze sprint ontstond de verwachte afscheiding. Terwijl bij veel renners het beeld nog op zwart stond snokten 5 renners er tussenuit; Appelman, Roling, Job van der Wal en Koen klinkhamer, en later Sander Lormans (de redactie weet niet of Sander ooit is aangekomen) echter Lormans moest kort daarop opgeven met een lekke band. Zonde! Situatie nu; een kopgroep van 4 en een jagend peloton erachter, echter van organisatie was nooit sprake. Reden dat het peloton werd ingelopen door de kopgroep. +5 punten voor deze vier renners. Jammer was dat ondertussen renners als Welp (misselijk na een door de datum geraakte gel), Ward Koster (slag gemist), Bruno van Beek (“saai” na slag gemist te hebben) en Wesley Bakker (reden onbekend) opgaven.

Ondertussen tijd voor sprint 3, bij de dames betekende dit einde wedstrijd die gewonnen werd door Lisette Landsman. Bij de overigen was het van der Wal die nu won voor Appelman en Roling. Ergens rond deze sprint (ik zag het allemaal ook niet scherp meer)  waren Stengs en Elsenaar weggereden uit het peloton en zij bleven heel slim op een halve ronde rijden, waardoor zij zichzelf op pole zetten voor de laatste ‘dubbele punten’ sprint. Ondertussen reed Thijs Eyking op 3 ronden uit  het peloton weg richting positie 3. Erwin de Vries kopieerde deze actie en wist net uit de greep van het peloton te blijven; 4e plek voor hem. Elsenaar dus winnaar, Stengs 2, Eyking 3 en de Vries 4. De pelotonsprint werd gewonnen door Appelman voor van der Wal en Roling.

Bij de prijsuitreiking was het nog even gissen wie nu waar stond op het podium, dit door de 10 punten die te vergeven waren voor de snelste ronde. Het bleek dat Gert-Jan Elsenaar deze op zijn naam had staan, bereikt in het eerste snelle kwartier van de wedstrijd. Zodoende steeg Elsenaar nog van plek 5 naar plek 2 in het eindklassement en viel Frank Roling van het podium. Appelman won ondanks puntenverlies in de laatste sprint. Job van der Wal die de overwinning rook moest genoegen nemen met plek 3. Een mooi podium zeggen wij!

Na de wedstrijd was het door het geweldige weer nog even borrelen in het zonnetje, en daarna de prijsuitreiking in ‘de Kelder’. Vanaf deze kant dank aan alle renners en vrijwilligers voor een mooie en sportieve middag!

Hierbij de uitslag 100 km van BRC Kennemerland 2019

Nog geen reacties. Wees de eerste die een reactie achterlaat!

Laat een bericht achter